Actueel

Op deze pagina plaatsen we verslagen van algemene activiteiten op school (de meest-recente bovenaan). Groepsactiviteiten staan onder het kopje groepje bij de betreffende groep. Fotomappen plaatsen we in het kader van ons Beleid beeldmateriaal op de fotopagina. We plaatsen wel bij een artikel enkele foto’s voor een algemene indruk.

13 juli: Vrijwilligersavond met Informeel samenzijn Afscheid juf Marja

Vrijdagavond werd de Vrijwilligersavond gekoppeld aan een Informeel samenzijn bij het afscheid van juf Marja. Groep 8 voerde de afscheidsmusical “De tent op z’n kop” op, gadegeslagen door een volle zaal publiek. Hierna was er aandacht voor de vrijwilligers die via de beamers werden toegezongen door de kinderen en werd supervrijwilliger Cor Appelman na 40 jaar trouwe dienst bedankt en in het zonnetje gezet door juf Tanja.
Janneke Vriend, namens de MR, Brenda Zuijdam, namens de OR, en meester Rein spraken vervolgens de afscheid-nemende juf toe en lieten de dankwoorden vergezeld gaan door cadeaus. Vervolgens was het nog heel gezellig en kon juf Marja verheugd constateren dat er oud-collega’s, oud-MR-leden, ouders van haar kleuters en vele anderen op dit samenzijn waren afgekomen. Een dag met een gouden randje.

13 juli: Afscheid juf Marja

Ze mag nog een week, vrijdag 20 juli is haar laatste werkdag, maar we deden met z’n allen alsof vrijdag 13 juli de Afscheidsdag was.

’s Morgens was er een programma in elkaar gezet voor haar kleuters. Ze werd opgehaald met de grote Huifkar, juf Marja trakteerde de hele school op een ijsje en de kleuters gingen naar het poppentheater van Ella Snoep en daarna patat eten in de tuin van juf Marja. Haar kinderen en kleinkinderen, zelfs haar hoog-bejaarde moeder, waren getuige van deze prachtige ochtend.

 

12 juli: Presentatie Schoolband en Schoolkoor

Via de subsidieregeling Impuls Muziek komt juf Ravèl wekelijks op school. In de beginperiode om de leerkrachten wegwijs te maken in 123Zing, toen ze dat onder de knie hadden om een Schoolkoor en Schoolband te starten. Voor een enthousiaste en volle zaal presenteerden band en koor (eigenlijk 2: onderbouw en bovenbouw) zich. Wat een enthousiasme, wat een gedrevenheid, wat geweldig om te zien.

5 juli: Voetbalwedstrijd groep 7 tegen groep 8

Een van de mooie Ruimteschiptradities is de voetbalwedstrijd van groep 7 tegen groep 8. De kinderen pakken zelf de organisatie ter hand en maken afspraken over de wedstrijd. Meester Rein was bereid de wedstrijd te fluiten, eiste wel een VAR aan zijn zijde voor de lastige beslissingen. Die kreeg hij.
Het werd een spannende wedstrijd, waarbij groep 8 het onderspit moest delven. Na een 1-1 ruststand, eindigde de wedstrijd in een terechte 3-1 overwinning voor groep 7.

2 juli: Sportdag

Maandag 2 juli was de uitgestelde Sportdag. Een goede beslissing: het weer was perfect en alle hulpposten waren ingevuld door ouders, groot-ouders, oud-leerlingen en -leerkrachten en natuurlijk Meneer Speerwerpen Cor Appelman. Voor de 40e keer was Cor aanwezig. Ooit begonnen als vader van zoon Stef, bleef hij Sportdag Ruimteschip trouw. Dit jaar voor de laatste keer. Cor: bedankt.
Het werd weer een prachtige dag op en rond het schoolterrein. Sport (atletiek) en spel wisselden elkaar op een prima manier af. Op het plein was een extra waterpost, die druk werd bezocht de hele dag. Binnenkort een overzicht van de verbeterde Schoolrecords.

24 mei: Ruimtedag groep 5,6,7

Donderdag 24 mei hadden de groepen 5,6 en 7 hun Ruimtedag. De jaarlijkse ‘actieve doedag buiten’ vond dit jaar plaats in het Land van Fluwel. Het werd een prachtige dag. Op de pagina’s van de groepen volgen verslagen van deze dag.

26 april: Ugandamars

Het weer was prachtig: droog, weinig wind en een goede temperatuur om te wandelen. Of om te rennen (Nick uit gr8 verbeterde het record bovenbouw tot 20 rondjes!), maar dat maakte niet uit: er moesten zoveel mogelijk rondjes en dus sponsorgelden binnengehaald worden. Het werd weer een echte Ruimteschipmiddag: veel gezelligheid op het plein met ouders en groot-ouders, enthousiaste kinderen en veel hulp (waaronder oud-leerlingen) om de middag te laten slagen.

25 april: Lentepad

Woensdagmorgen 25 april deden we het Lentepad. Kinderen van groep 8 begeleidden groepjes kinderen van de onderbouw langs vier opdrachten die in het teken stonden van de lente. De opdrachten werden ook begeleid door kinderen van groep 8. Een mooie ochtend, goed voor het sociale klimaat op school. Zorgzaam en enthousiast gingen de kinderen met elkaar om.

 

24 april: Juf Ella vertelt over Huishoudschool in Busowa

Dinsdagmiddag kwam juf Ella vertellen over de school in Busowa waar de opbrengst van de Oegandamars naar toe gaat. In oktober heeft ze de school bezocht en gezien wat er met ons geld wordt gedaan. Bevlogen als altijd vertelde ze over haar bezoek en de hartelijke ontvangst op de school. De kinderen weten weer waarvoor ze lopen.

29 maart: Paasviering

De hele school kwam donderdagmorgen bijeen voor de Paasviering. Centraal stond het Lijdensverhaal van Jezus, maar vooral het nieuwe begin dat daarmee ontstond kreeg een centrale rol. Kinderen vertelden over eigen ervaringen die werden geïllustreerd met filmpjes op de grote schermen en liedjes. Een sfeervolle bijeenkomst met heel veel aandacht voor elkaar.

29 maart: Zeepkist

Als afronding van het Breinkabinet Pasen / Lente deden we donderdagmorgen de laatste Zeepkist. Kinderen hadden een quiz gemaakt (team meester Ton / juf Isa won glansrijk van team juf Marjon / juf Anja), er werd een dans gedaan, er werd verteld hoe een vogelnest gemaakt kan worden (en welke takken makkelijk buigen en anderen makkelijk breken), hoe een ei van lego gemaakt kan worden en er werd een sudoku-beker overhandigd. Een prachtige afsluiting van weer een paar mooie Breinkabinetmiddagen.

28 maart: Grote Rekendag

Rekenen kan leuk zijn, zeker als je je nauwelijks realiseert dat je met cijfers en getallen bezig bent. Daarom deden we ook dit jaar weer mee met de Grote Rekendag. Thema dit jaar “De school als pakhuis”. Op het plein begonnen we de ochtend met een spel onder leiding van Rekencoördinator juf Marjon. In de groepen gingen we vervolgens aan de slag met verhuisdozen, verhuiswagens en vooral veel leuke onderzoekjes.

23 maart: Schoolkermis

Vrijdag 23 maart was de jaarlijkse Schoolkermis. In alle klassen en de lokalen van onze inwonende gasten Ergotherapie en Samen Iets Anders waren spelletjes, groep 8 en groep 4 draaiden een restaurant. Natuurlijk ontbraken het rad van avontuur, het doelschieten en de bar niet. Het werd weer gezellig druk met enthousiaste kermisbeheerders, gezellige eetmomenten en een mooie financiële opbrengst voor de school.
Na het sluiten van de lokalen werd het Ruimteschip Sjoelkampioenschap georganiseerd, waarbij 16 teams streden om de fraaie bokalen. Naast gewone sjoelbakken waren er ook bakken met handicap (schans, gaten, vastgelijmde stenen, sjoelen om een hoekje en zelfs een sjoelbak van 1,5 meter lengt). Uiteindelijk werd het team van juf Edith winnaar. Een mooie avond.

Breinkabinet Lente

De periode voor Pasen werd in de bovenbouw weer een Breinkabinet gehouden. Breinkabinet is een echte Ruimteschipwerkvorm waarbij kinderen aan opdrachten werken die zijn gemaakt aan de hand van de Meervoudige Intelligenties van Gardner. Ieder Breinkabinetmiddag werd afgesloten met een Zeepkist. Prachtig om te zien hoe kinderen zelfstandig werken en mooie presentaties laten zien en horen.

6 maart: ANWB Streetwise

Dinsdag 6 maart deden we mee aan het ANWB-programma Streetwise. Eens in de twee jaar komen vrijwilligers van de ANWB op school voor een ochtendje verkeersles. Iedere groep doet zijn eigen programma. De kleuters leren o.a. oversteken bij een zebrapad, groep 5-6 ervaart hoelang een auto erover doet om stil te staan als deze plotseling moet remmen, terwijl de kinderen van groep 7 en 8 een fietsvaardigheidsparcours moeten afleggen (inclusief een zware schooltas op de rug). Een mooi programma, een goede aanvulling op onze verkeerslessen.
Hier de groepsfoto’s, de foto’s van de activiteiten per groep staan bij de groepen.

Goed voorbeeld doet goed volgen

En toen waren we opeens voorbeeld voor heel West-Friesland. CDA-raadslid Els van den Bosch wil, geïnspireerd door een bezoek aan ’t Ruimteschip, op scholen in Medemblik conciërges aanstellen en daarvoor heeft zij mensen met een arbeidsachterstand op het oog. Zoals wij Samen Iets Anders hebben. Iets waar wij en Maaike met haar Samen Iets Anders-cliënten trots op mogen zijn. En dat zijn we dan ook.

9 februari: Carnaval

Vrijdag vierden we op school weer Carnaval. ’s Morgens vroeg kwamen de kinderen al verkleed op school. Het Team, gehuld in brandweerpakken, verwelkomde de kinderen al bij de buitendeur. Het ochtendprogramma was aangepast aan de verklede kinderen. Geen zware toetsen, maar af en toe een kleine polonaise of een Sam de Brandweermanfilmpje. Natuurlijk werden er groepsfoto’s gemaakt.
’s Middags de grote carnavalsshow, ofwel: de talentenshow. Want op het podium zagen we mooie Ruimteschiptalenten: dans, zang, toneel. Maar ook Joshua die een nummer van Coldplay zong en zichzelf op de piano begeleidde, terwijl Kim op het podium danste. Of Yara, groep 7, die met de kleuters de Pinguindans had geoefend. We zagen veel groepsoverstijgende optredens.
Natuurlijk bezochten Prins Ricardo en zijn gevolg de school. Voor de 36e keer daverde de vereniging op De Keukendeur ’t Ruimteschip binnen. Ook zij genoten van de show en hoorden hoe moeilijk de jury het had gehad. Maar waren we als publiek niet allemaal winnaar deze middag? Toch werden Joshua en Kim extra in het zonnetje gezet als winnaars vanuit de onderbouw en werd het nummer Roodkapje door Rory, Roos, Amy, Chanel, Ymke en Nina (groep 6,7,8) de winnaar. Omdat Rory en Roos niet konden kiezen wie van hen twee Jeugdadjudant zou worden, maakte Prins Ricardo er een duo-baan van. Twee trotse meiden gingen daarna voorop in de slotpolonaise.

20 december: Kerstmusical

Met heel veel voldoening kijken we terug op de prachtige kerstmusical die groep 7 heeft opgevoerd. Twee uitvoeringen dit keer: voor een zaal gevuld met ouders, opa’s en oma’s en andere fans op dinsdagavond en tijdens de kerstviering op woensdagavond.
Onder leiding van juf Anja en juf Edith werd de musical ‘Scrooge’ opgevoerd. Dankzij de inzet van beamers werd het een multi-mediale en moderne uitvoering. Een paar foto’s, alle foto’s op de fotopagina. De schmink was van juf Ella, juf Edith en haar schoondochter en juf Marjon.

5 december: Sinterklaasmiddag

De dinsdagmiddag stond nog één keer in het teken van Sinterklaas. De kinderen konden kiezen uit een breed scala aan activiteiten, vele rond het thema van Sinterklaas: pepernoten bakken, dansen, knutselen, spelletjes. De sfeer was weer fantastisch, een pareltje deze middag. Waarin een kleine school groot kan zijn.

5 december: Sinterklaas op school

Dinsdagmorgen stond de hele school vol spanning te wachten op de komst van Sint en zijn pieten. Iets na half negen kwam piet Micha aanhuppelen met het grote boek van de Sint. Ze mompelde iets van “Hij kon me niet volgen”. Inderdaad: iets later kwam Sinterklaas aanlopen. Hij had zijn linkerarm in een mitella, “gestruikeld in de badkamer vanmorgen”. Hij vroeg of de andere pieten al waren gearriveerd. Helaas, alleen Micha was gesignaleerd. Totdat de kinderen beweging op het dak zagen. Twee pieten met een kruiwagen vol pakjes. Ze waren op zoek naar de schoorsteen, maar die konden ze niet vinden. De kinderen kwamen met oplossingen hoe ze de pakjes veilig binnen konden krijgen, de ladder bleek de beste en snelste oplossing.

Eenmaal binnen werd het een groot feest met dansjes, liedjes, toneelstukjes en natuurlijk pakjes. Een heerlijke, relaxte morgen. Na afloop gingen Sint en pieten nog even op ziekenbezoek.

4 december: Surprises

Wat weer een geweldige tentoonstelling, de surprises van groep 6-7 en 8. Wat een creativiteit, een genot om naar te kijken. Veel (groot-)ouders kwamen dan ook even de school in om de tafels met cadeaus te bewonderen. Nu al spannend en het uitpakken is pas morgen!

4 december: Pietengym juf Jessie

En natuurlijk stond ook de gymles van juf Jessie in het teken van de pietengym.

29 november: Pietenpad

Woensdagmorgen deed de hele school mee aan het Pietenpad: er waren 8 opdrachten rond de meervoudige intelligenties uitgezet in de school. Onder leiding van groep 8 gingen groepjes kinderen de opdrachten langs. Spelletjes, knutselen, zingen, speculaas versieren: een heerlijke ochtend in een geweldige sfeer. Een van de parels van de school, de zorgzaamheid waarmee oudste kinderen de jongste bij de hand nemen. Leren van en met elkaar.

28 november: Strooipieten in school

Dinsdagmiddag werden de kinderen verrast door de komst van twee strooipieten. Tot grote verrassing hadden ze geen zakken met strooigoed mee, maar een zwarte speciekuip met daarin de pepernoten en schuimpjes. Met de twee bladerscheppen strooiden ze vervolgens de pepernoten de klassen in. Efficiënt en handig, zo vonden de pieten. In alle groepen kwamen ze even langs, ook Samen Iets Anders werd met een bezoekje vereerd.

De Feestcommissie heeft foto’s gemaakt (ruim 200) die op de fotopagina staan.

24 november: Rory (groep 8) is onze Voorleeskampioen

Vrijdagmorgen hielden we de finale van de Voorleeswedstrijd. We konden genieten van acht talenten die op hoog niveau aan het voorlezen waren. Een deskundige jury oordeelde uiteindelijk dat Rory uit groep 8 de beste van allen was. Zij is voorleeskampioen en mag de school vertegenwoordigen bij de voorrondes voor de Nederlandse kampioenschappen.

10 november: Sint-Maartenlopen

Vrijdagmorgen gingen we Sint-Maartenlopen door de school. Alle kinderen gingen zingend in één lange rij achter elkaar door de klassen en natuurlijk langs het kraampje van de Feestcommissie waar ze een traktatie kregen.

9 november: Diploma-uitreiking leerlingmediatoren

In het kader van de Vreedzame School hebben juf Edith en juf Tanja weer nieuwe leerlingenmediatoren opgeleid. De diploma-uitreiking was een moment om weer te markeren in de school: met alle kinderen en met ouders en andere belangstellenden van de mediatoren stonden we stil bij dit moment.

Leerlingmediatoren spelen een belangrijke rol op school. In de pauzes helpen ze conflicten op te lossen en zoeken ze naar oplossingen die voor alle partijen win-win zijn.

Na de presentatie door juf Edith nam meester Rein het over en zette hij, met de nieuwe mediatoren, zijn handtekening op het certificaat.

8 november: Kabouterpad

Een van de mooi dingen van ’t Ruimteschip: het kabouterpad. Groep 8 begeleidde kinderen van de onderbouw langs een aantal activiteiten rond het thema ‘Herfst’. Bij die activiteiten stonden vervolgens ook kinderen van groep 8 om de spelletjes en activiteiten uit te leggen en te begeleiden. Kinderen leren van elkaar en goed voor het pedagogisch klimaat op school.  Een mooie ochtend.

Lampionknutselmiddagen

De lampionknutselmiddagen zijn weer achter de rug. Dankzij ruim 25 (groot-)ouders en andere vrijwilligers die kwamen helpen hebben alle kinderen weer een prachtige lampion waarmee ze 11 november langs de huizen kunnen om hun liedjes te zingen. Kom gerust de school even in om de lampionnen te bekijken.

Afscheid Linda

Er zijn van die zaken waar je normaal gesproken niet bij stil staat, die gebeuren gewoon stil op de achtergrond door stille werkers op de achtergrond. Schone handdoeken is zo’n voorbeeld. Dagelijks worden de vuile handdoeken door ofwel het huishoudelijk personeel ofwel groep 8 vervangen voor schone exemplaren. Die vuile exemplaren werden de afgelopen 7 jaren trouw gewassen door Linda Blankendaal. Ze is hiermee afgelopen week gestopt. Met een grote bos bloemen is zij door meester Ton namens Team en kinderen bedankt voor al die jaren ‘de was doen’. Haar klus wordt overgenomen door Saskia Koelemeijer.

Zeepkist 1

Na ieder Breinkabinet houden we een Zeepkist. Naar het voorbeeld van het Hydepark in Londen, waar mensen die iets te vertellen hebben op een zeepkistje gaan staan, zetten we drie podiumdelen neer en kunnen kinderen vertellen wat ze gedaan hebben. Vaak zijn het liedjes, dansjes, vaak ook wordt een verhaal voorgelezen of iets over een andere leuke opdracht verteld. Zittend op de grond of op tafels (we maken er geen voorstelling van) kijken en luisteren de andere kinderen. En als je niet wilt kijken? Dan werk je in de klas rustig aan je weektaken verder. 

Breinkabinet Schoolproject

Op school wordt momenteel hard gewerkt rond het thema van de Kinderboekenweek ‘Griezelen maar’. In het Breinkabinet in de hal liggen meer dan 50 uitdagende opdrachten waar de kinderen uit kunnen kiezen. De bedoeling is dat zij zelfstandig én klassenoverstijgend aan de slag gaan. Kinderen van groep 8 dus gekoppeld aan kinderen van groep 5, kinderen van groep 4 werken met kleuters. En als een opdracht af is, pak je een nieuwe en zoek je een nieuw maatje. Leuk toch?
De sfeer in school is ontspannen, in alle hoeken en gaten werken kinderen. Er wordt gedanst, gezongen, een poppenspel geoefend, geknutseld, namen van botjes opgezocht, griezelposters gemaakt, een bouwpakket in elkaar gezet. Alle intelligenties komen aanbod, iedereen kan zelf kiezen waar hij of zij goed in is.

2 oktober: Juf Anja wordt 50 jaar

Je zou het niet zeggen, maar maandag 2 oktober werd juf Anja echt 50 jaar. Vrijdagmiddag hadden de kinderen van groep 6-7 een pop gemaakt die maandagmorgen vroeg buiten bij de school stond te wachten.

Na de bel van 8.30 uur bleef de klas nog even buiten en toen juf kwam kijken waar de kinderen bleven, werd ze luid toegezongen. Onder de erehaag van de kinderen mocht ze weer naar binnen. Later zal juf haar verjaardag in de groep vieren.

De Ouderraad kwam ook nog even langs met een presentje.

13 september: Stormschade

Woensdag 13 september raasde de eerste herfststorm over Nederland. Dat hebben we geweten ook: een prachtige treurwilg achter de school overleefde de storm niet. Tot groot verdriet van de kinderen. “Het was zo’n lekkere boom om mee te slingeren, juf.”

7 september: Startviering nieuwe schooljaar

Donderdagmiddag kwam de hele school bij elkaar in de grote leshal voor de officiële opening van het schooljaar. Kinderen presenteerden hun verwachtingen voor dit schooljaar, groepen lieten horen wat ze al geleerd hadden of deden een lied rond het thema van de Vreedzame School ‘je hoort er bij’. Ook onze inwonende gasten van Samen Iets Anders presenteerden zich met een gedicht die het thema van deze viering mooi samenvatte: “Ik ben anders en dat mag”.
Een goede start van het schooljaar (alle foto’s op de fotopagina).

4 september: Opening van het schooljaar

Maandagmorgen 4 september zijn we het schooljaar weer met frisse moed begonnen. Iedereen had er duidelijk zin in. Kinderen en (groot-)ouders werden ontvangen op het schoolplein met een lied door het Team, meester Ton stelde de nieuwe collega’s (juf Joyce en meester Glenn) voor en toen ging iedereen met de leerkrachten naar de klas. WE ZIJN WEER BEGONNEN!

Nieuws

  • Overblijven met Edith: account aanmaken.

    Als u uw kind wilt laten overblijven (ook al is het incidenteel of ...  Lees verder »

Aanmelden op 't Ruimteschip

Hebt u interesse in ’t Ruimteschip?
Wilt u uw kind aanmelden?
Wilt u persoonlijke informatie?
Loop gewoon de school binnen, op ’t Ruimteschip is heel veel mogelijk dus ook een rondleiding zonder afspraak. Maar soms lukt dat niet en is het maken van een afspraak beter.

Lees verder »

Contact


RK Basisschool ’t Ruimteschip

 

Bezoekadres:
Marsstraat 2
1716 WH Opmeer

 

Postadres:
Postbus 53
1715 ZH Spanbroek

 

T: 0226 352552
E: directie.ruimteschip@skowestfriesland.nl

Alle contact gegevens »

R.K. basisschool ’t Ruimteschip

Contact

Marsstraat 2
1716 WH Opmeer

T: 0226 – 352552
E: directie.ruimteschip@skowestfriesland.nl

RK Basisschool ’t Ruimteschip
Marsstraat 2
1716 WH Opmeer

© 2016. SKO West-Friesland. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd of hergebruikt op enigerlei wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.
Concept & Realisatie: Eyefun, Amsterdam